Ik ben speciaal

“Ik ben speciaal”

De methode “ik ben speciaal” word ingezet aan de hand van een werkboek waarin het kind met autisme centraal staat. In dit boek wordt op een speelse manier duidelijk gemaakt wat autisme is en wat er zo speciaal aan is.

Er wordt inzicht gecreëerd in het eigen kunnen van het kind en helpt het om samen naar oplossingen te zoeken voor de moeilijkheden waar het kind tegen aan loopt. Het boek gaat uit van een positieve kijk op autisme. Het kind leert zichzelf beter kennen en leert over zichzelf te praten, zodat het kan gaan aangeven wat goed voelt en wat niet. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de dingen die zij juist wel heel goed kunnen.

De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

  • wie ben ik?
  • wat is autisme?
  • wat betekent dit voor mij?
  • wat vind ik leuk en belangrijk?

Aan de hand van het boek, word het kind gestimuleerd om op een positieve manier te kijken naar zichzelf en leert het om te gaan met zijn/haar moeilijkheden, beperkingen en talenten.

Een bijkomend voordeel van deze methode is, dat er ook aandacht besteed wordt aan de overige kinderen in het gezin. Voor hen is het soms best lastig om om te gaan met een broertje of zusje wat autisme heeft en hebben zij vragen hierover. Ook zij komen aan bod

 

speciaal